De succesformule: Maggie blijft nummer één

Er kan maar een de populairste zijn, en dat is nu al een hele tijd Maggie De Block (Open VLD). Voorlopig zit er geen sleet op de formule van ongedwongen volksheid bij de nieuwbakken minister van Gezondheid en Sociale Zaken. Niet minder dan 53 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen voor haar te stemmen.

Er kan maar een de populairste zijn, en dat is nu al een hele tijd Maggie De Block (Open VLD). Voorlopig zit er geen sleet op de formule van ongedwongen volksheid bij de nieuwbakken minister van Gezondheid en Sociale Zaken. Als enige piekt haar potentieel boven de helft. Niet minder dan 53 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen voor haar te stemmen.

Die vrouw die bij haar aantreden geridiculiseerd werd, laat de populairste mannen met sprekend gemak achter zich. Kris Peeters en Bart De Wever volgen – weliswaar ook met stevige scores – op een respectabele afstand. Maar opmerkelijk: allebei laten wat van hun pluimen tegenover de laatste peiling voor de verkiezingen.

Jonas Roosens

Bourgeois: steil naar boven

In de top tien zitten nog een paar andere opmerkelijke vaststellingen. Geert Bourgeois bijvoorbeeld. Hij en zijn Vlaamse regering scoren voorlopig ondermaats wat het vertrouwen van de bevolking betreft, maar nu hij minister-president is, springt hij van de zestiende naar de zevende plek.

Freya Van den Bossche duikt de top tien binnen, terwijl Hilde Crevits met 39 procent Bart De Wever op de hielen zit.

Annemie Turtelboom is aan een klim begonnen. Haar score bij de verkiezingen was verre van spectaculair, maar daar is in deze pop poll weinig van te merken. Ze spring van acht naar zes. Met (uiteraard) Maggie De Block en Gwendolyn Rutten, die ook stijgt, is ze de enige liberale in de top tien.

En opvallend: dat zijn allebei vrouwen. De eerste liberale man in de hitparade is Alexander De Croo, op elf met 26 procent. Daarna moet al met een kammetje naar een volgende Open VLD’er gezocht worden: Sven Gatz op 27.

En de premier?

Uiteraard was Maggie De Block ook de favoriete kandidaat om premier te worden (32 procent). Ze gaat Kris Peeters (29 procent), Bart De Wever (16 procent) en Elio Di Rupo (8 procent) vooraf.

De peiling is afgenomen voor bekend raakte dat het Charles Michel zou worden. Hij heeft duidelijk nog werk voor de boeg: zijn score is amper 5 procent. Maar daarmee is hij wel geliefder dan Didier Reynders (2 procent).

De top tien

1. Maggie De Block (Open VLD): 53 procent

2. Kris Peeters (CD&V): 47 procent

3. Bart De Wever (N-VA): 41 procent

4. Hilde Crevits (CD&V): 39 procent

5. Johan Vande Lanotte (SP.A): 31 procent

6. Annemie Turtelboom (Open VLD): 30 procent

7. Geert Bourgeois (N-VA): 29 procent

8. Freya Van den Bossche (SP.A): 27 procent

9. Wouter Beke (CD&V): 27 procent

10. Gwendolyn Rutten (Open VLD): 26 procent