Finland verliest S&P-toprating

Het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft vrijdag de kredietbeoordeling voor Finland verlaagd. Het meest noordelijke euroland heeft niet langer de toprating AAA, maar moet nu genoegen nemen met AA+. Binnen de eurozone hebben alleen Duitsland en Luxemburg nog de hoogste rating bij S&P.

S&P had de outlook bij de rating van Finland in april verlaagd naar negatief. Dat er nu effectief aan de rating geraakt wordt, wijt de kredietbeoordelaar aan de zwakke economische groei. De Finse economie zal dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei optekenen, zo verwacht het ministerie van Financiën. De nieuwe rating gaat wel gepaard met een stabiele outlook.

Fitch bevestigde eind september wel zijn AAA-rating voor Finland, met een stabiele outlook.