Jan Jambon: het harde gezicht van N-VA

Jan Jambon kwam in het verleden wel eens in de problemen door forse uitspraken. Hij is het harde gezicht van de N-VA, en zeker met de Franstalige media zal de relatie moeilijk liggen. Ze namen hem de voorbije weken al in het vizier toen ze (alweer) het verhaal oprakelden dat hij ooit aanwezig was op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds, een vereniging van Oostfronters.

Desondanks is Jambon de logische keuze als vicepremier: de voorbije jaren was hij de meest vooruitgeschoven post van de N-VA op federaal vlak. In de Kamer liet hij zich steeds als een prima debater opmerken.

Nu krijgt hij met Binnenlandse Zaken een topzware bevoegdheid, één waarop de N-VA zich volop wil profileren. Dat de voorzitter van de partij ook nog eens burgemeester van Antwerpen is – en wordt geconfronteerd met veiligheidsproblemen en Syriëstrijders – is daar niet vreemd aan.

Meest gelezen