Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai winnen Nobelprijs voor de Vrede

Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai winnen de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelprijscomité vandaag bekendgemaakt in Oslo. De Indiase mensenrechtenactivist en de Pakistaanse kinderrechtenactiviste krijgen die prijs voor hun strijd voor kinder- en mensenrechten.

Het verhaal van de Pakistaanse Malala Yousafzai is even schrijnend als bewonderenswaardig. Yousafzai blogde in 2009 als jong tienermeisje al voor de BBC over de heerschappij van de conservatieve taliban en hun onderdrukking van vrouwen in Pakistan. In 2012 kreeg de dan 15-jarige activiste, die ijvert voor onderwijs voor meisjes, een kogel door het hoofd geschoten door een lid van de taliban. Wonderwel overleefde Yousafzai de aanslag, waarna ze verhuisde naar Groot-Brittannië.

In de jaren die volgden, groeit Yousafzai uit tot een boegbeeld voor gelijke rechten voor kinderen (jongens én meisjes) overal ter wereld. Ze sprak de VN toe en wijst hen op hun verantwoordelijkheden. Ondanks de aanslag en het feit dat de taliban een prijs op haar hoofd hebben geplakt, spreekt Yousafzai zonder wrok. In oktober 2013 verklaart ze in een interview met de BBC dat een goede dialoog met de taliban de enige weg naar vrede is. Diezelfde maand nog ontvangt ze van de EU de Sacharovprijs voor vrijheid van denken, een prijs voor voorvechters van mensenrechten.

Dit jaar werd Malala onder meer genomineerd voor de Kindernobelprijs, maar nu wint ze dus ook de enige echte Nobelprijs voor de vrede. Ze is daarmee de jongste Nobelprijswinnares ooit sinds het begin van de uitreiking in 1901.

Kailash Satyarthi is een 60-jarige Indiase mensenrechtenactivist die zich sinds 1980 verzet tegen kinderarbeid. In 1992 richtte hij de Zuid-Aziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op.

"Kinderen mogen niet worden uitgebuit"

Volgens de voorzitter van Noorse Nobelprijscomité, Thorbjørn Jagland, krijgen de twee de Nobelprijs "voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs."

Bovendien is het voor het Nobelprijscomité ook belangrijk dat beide een verschillende achtergrond hebben: Yousafzai is een moslima en Pakistaanse, Satyarthi een Hindoe en Indiër. Dat ze samen strijden voor mensenrechten, betekent veel voor het comité.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama looft de laureaten. "Op haar 17e heeft Malala Yousafzai mensen over de hele wereld geïnspireerd", zegt Obama, die dezelfde prijs enkele jaren terug in ontvangst mocht nemen. Malala was in oktober 2013 nog op bezoek in het Witte Huis.

"Door deze twee personaliteiten te kiezen, herinnert het Nobelprijscomité aan de dringende nood om de rechten en vrijheden van alle jongeren te beschermen", aldus nog Obama.

Vorig jaar won de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens de Nobelprijs voor de Vrede.