Koen Geens: goedlachs maar gewiekst

Al lachend stapte Koen Geens in 2013 de Wetstraat binnen. Hij volgde de vertrokken Steven Vanackere op, en deed dat met een imago van nieuwkomer. Dat was hij niet echt: in een vorig leven was hij al kabinetschef van minister-president Kris Peeters en als zakenadvocaat kwam hij permanent met overheid en regering in contact.

Geens wierp zich al snel op als de sterkhouder van CD&V binnen de regering, ten koste van Pieter De Crem, doorgaans erg zwijgzaam op vergaderingen van het kernkabinet of de ministerraad. Geens is een gewiekst man. Zo splitste hij Alexander De Croo de liquidatiebonus in de maag.

Het veroorzaakt nog altijd een groot liberaal wantrouwen tegenover Geens, wat er tijdens deze onderhandelingen niet op verbeterd is. Ook tijdens de verdeling van de ministerposten streed hij met Open VLD. CD&V claimde Sociale Zaken, maar dat had Open VLD in gedachten voor De Block. Nu mag hij het proberen op Justitie, niet onlogisch met zijn achtergrond als advocaat.

Meest gelezen