Mevrouw Clooney in de bres voor Griekse strijd om antieke schatten

Mensenrechtenadvocaat Amal Alamuddin, de kersverse echtgenote van de Amerikaanse acteur George Clooney, reist binnenkort naar Athene om de Griekse regering juridisch bij te staan in haar strijd om de friezen en andere beeldhouwwerken van de Acropolis van het Verenigd Koninkrijk terug te krijgen.
© Insight News & Features, Inc.

Het lijkt er niet op dat Alamuddin zich al te zeer in haar wittebroodsweken verliest, want de mensenrechtenadvocaat gaat nauwelijks enkele dagen na haar huwelijk met Clooney alweer aan het werk. Haar eerste opdracht bestaat erin de Griekse regering met juridisch advies bij te staan in haar conflict met het British Museum in Londen.

Voorwerp van discussie zijn de zogenoemde "Elgin Marbles". Dat zijn een hele reeks friezen en andere beeldhouwwerken die de Britse Lord Elgin in de 19e eeuw uit de Acropolis in Athene meenam toen Griekenland nog onder de Ottomaanse heerschappij stond. De collectie belandde in het British Museum waar ze tot vandaag wordt tentoongesteld.

"Permanent lenen"

Verschillende decennia al probeert Griekenland de beelden terug te krijgen, tot nu toe zonder succes. Het British Museum blijft argumenteren dat het de wettige eigenaar van de collectie is.

De Griekse regering onderschrijft intussen die stelling, maar wil de beelden nu terughalen door ze "permanent te lenen".  Het British Museum meent dat Griekenland hiervoor eerst het eigendom van de collectie formeel moet afzweren.

Om de zaak geregeld te krijgen, reist Alamuddin op 13 oktober samen met haar baas naar Athene voor juridisch advies. Ze blijft naar verluidt 3 dagen in het land.