Milieuactivisten schakelen neonverlichting uit in 5 steden

In Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven en Kortrijk heeft een organisatie die zich de Jeugdbond voor Natuur en Milieu noemt in de nacht van donderdag op vrijdag de neonverlichting van verschillende winkels uitgeschakeld. De activisten plakten ook stickers op heel wat etalages en lieten een pamflet achter waarin ze oproepen om neonverlichting om ecologische en esthetische redenen tot het verleden te laten behoren. Zelfstandigenorganisatie Unizo Stad Antwerpen is niet opgezet met deze actie en spreekt van vandalisme.

Het pamflet in kwestie klaagt onder meer aan dat neonverlichting van een winkel door het grote energieverbruik -en dus CO2-uitstoot- op jaarbasis per meter overeenkomt met het kappen van 4,5 bomen. "Aangezien de meeste neonverlichting verschillende meters lang is, wordt er dus op jaarbasis al een klein bos gekapt wat CO2-uitstoot betreft", klinkt het. De activisten vinden bovendien dat de verlichting de steden alleen maar lelijker maakt en er al voldoende straatverlichting is om geen onveiligheidsgevoel te creëren.

Unizo Stad Antwerpen begrijpt de actie echter niet. "We doen in Antwerpen net heel veel moeite om winkeliers mee te krijgen in het ecologische verhaal, bijvoorbeeld op het vlak van spaarlampen en het vermijden van te veel verpakkingen", zegt voorzitter Nico Volckeryck. "We hebben ook erg goede contacten met de verschillende milieuverenigingen en in de Kammenstraat en Nationalestraat, waar meerdere winkels getroffen zijn, werken we met de stad en de Verenigde Naties zelfs een project uit om tot "duurzame winkelstraten" te komen."

Unizo Stad Antwerpen schort voorlopig alle milieugerichte initiatieven op tot ze weten hoe de milieuverenigingen, waarmee ze samenwerken, tegenover de actie staan. De JNM betreurt deze houding en benadrukt dat het uitschakelen van neonverlichting niet illegaal is en dat er geen schade werd toegebracht.

Meest gelezen