Politieagenten en betogers gedood tijdens hevige IS-protesten in Turkije

In Turkije zijn bij rellen tussen Koerdische betogers en de politie afgelopen nacht 3 agenten gedood, ook 4 betogers kwamen om. Over heel Turkije protesteren Koerden al dagen tegen de manier waarop de Turkse regering het terrorisme van IS aanpakt. Volgens de Koerden doet Ankara veel te weinig. Vooral het feit dat de Syrisch-Koerdische stad Kobani in handen van IS dreigt te vallen, wakkert de gemoederen aan.

De strijd om Kobani is het symbool geworden van de protestbeweging tegen IS en de aanpak van de Turkse regering. Sinds maandag zijn bij die protesten al zo'n 30 doden gevallen en tientallen gewonden.

Afgelopen nacht kwam het in verschillende Turkse steden opnieuw tot hevige rellen. In de oostelijke provincie Bingöl werd een politiepatrouille onder vuur genomen. Drie agenten overleefden de aanval niet, een vierde raakte gewond. Het is voor het eerst sinds 2001 dat er in Turkije nog een dergelijke aanval op de politie plaatsvindt.

Zo lijkt het erop dat de strijd tegen Islamitische Staat ook Turkije langzaamaan in brand zet. Het einde van de protesten is namelijk nog niet in zicht. Ook in Europa hielden Koerden deze week protestacties, maar die acties verliepen doorgaans veel rustiger dan in Turkije.

De strijd om Kobani

Hoewel de luchtaanvallen van de internationale coalitie in Kobani de laatste dagen intenser zijn geworden, blijven de IS-rebellen progressie maken in de stad vlak bij de Turkse grens. Luchtaanvallen zullen dan ook niet voldoen, waarschuwde de VS al, maar Turkije weigert voorlopig om aan een grondoffensief te beginnen.

De Turkse regering wil het Turkse engagement in de coalitie tegen IS niet uitbreiden zolang er geen strategie is om ook de Syrische president Bashar al-Assad aan te pakken. De strijd tegen IS speelt namelijk in het voordeel van het regime van Assad. De Amerikaanse regering stuurt volgende week enkele speciale gezanten naar Ankara om de situatie te bespreken.

Als Kobani in handen van de IS-terroristen valt, dan betekent dat een belangrijke strategische overwinning voor hen. Zo zouden ze namelijk nagenoeg de hele Turks-Syrische grens controleren.