Toelatingsproef arts en tandarts wordt herbekeken

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de toelatingsproef geneeskunde en tandheelkunde herbekijken. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie. Die beslissing komt er nadat er dit jaar discussie was ontstaan over enkele vragen.
(Archieffoto)

De tweede sessie van de toelatingsproef geneeskunde in augustus lokte 3.764 kandidaten. Tachtig ervan kregen eerst te horen dat ze niet geslaagd waren, maar even later mochten ze toch aan hun studie beginnen. Die deelnemers hadden namelijk drie vragen van het examen aangevochten en gelijk gekregen van de examencommissie.

Zulke klachten wil de minister van Onderwijs in de toekomst voorkomen. "Het lijkt mij nuttig dat de examencommissie, die zeer autonoom werkt, de vragen die ze opstelt vooraf aan een uitgebreide groep van experten laat bekijken", zegt Crevits. "Er zou ook een begeleidingscommissie moeten komen die een aantal inhoudelijke aanbevelingen kan omzetten om het examen wat bij te sturen."

De voorzitter van de examencommissie toelatingsproeven geneeskunde, Bernard Himpens, zegt al langer vragende partij te zijn voor zo'n begeleidingscommissie.

In totaal was er iets meer dan twintig procent van de deelnemers geslaagd voor het examen voor arts of tandarts.