Transportbond voert actie tegen Uber aan Brusselse Zuidstation

De Belgische Transportbond (BTB) voert vanochtend een informatie- en bewustmakingsactie rond Uber aan de taxistandplaats van het Brusselse Zuidstation. De actie richt zich hoofdzakelijk tot taxichauffeurs, maar ook voorbijgangers worden aangesproken.

De komst van taxi-app Uber naar Brussel heeft de laatste maanden veel stof doen opwaaien. Het Amerikaanse bedrijf bleef ondanks een rechterlijk verbod en dertien inbeslagnames door Brussel Mobiliteit chauffeurs rekruteren en rondde in juli de kaap van 10.000 gebruikers.

"Uber blijft arrogant alle regels aan zijn laars lappen", klinkt het in het persbericht van de BTB. "We herinneren er even aan dat het bedrijf niet alleen in Brussel, maar in tientallen landen de bestaande regelgeving inzake taxidiensten omzeilt. Ze ontwijken alle verplichtingen waaraan de echte taxi-sector wel moet voldoen: geen vergunning, geen technische keuring, geen verzekering, geen opleiding, geen respect voor minimumloon, enzovoort."

Dat de BTB haar actie aan het Zuisdstation in de eerste plaats richt tot de taxichauffeurs is geen toeval. In een recent artikel in de Standaard was sprake van taxichauffeurs die helemaal niet zo vijandig stonden tegenover de app. Sommigen zouden zelfs bijklussen voor Uber.

"De Transportbond wil de chauffeurs uitleggen dat Uber hun werk én hun statuut in het gevaar brengt", zegt Frank Morreels, federaal secretaris bij de BTB. "We zijn niet tegen innovatieve oplossingen, maar iedereen moet de regels respecteren."