Turkije gaat oppositie in Syrië trainen

Turkije gaat de gematigde rebellen in Syrië trainen en uitrusten in de strijd tegen IS. De afgelopen vier dagen waren er nog hevige pro-Koerdische betogingen tegen het Turkse beleid in Syrië, daarbij vielen zelfs 31 doden. Vooral het feit dat de Syrisch-Koerdische stad Kobani in handen dreigt te vallen van IS, deed de gemoederen hoog oplaaien. Ook de VN riep Turkije vandaag op om een bloedbad in de Syrische grensstreek te voorkomen.

Sinds maandag protesteren Koerden in Turkije tegen de manier waarop de Turkse regering de wandaden van de terreurgroep IS aanpakt. Ze klagen vooral dat de Turkse regering te weinig doet tegen de belegering van de Koerdische enclave Kobani door IS.

"Duizenden mensen zullen worden uitgemoord"

Ook de VN riep Turkije vandaag op om een bloedbad in de Syrische grensstreek te helpen voorkomen. Naar schatting 500 tot 700 burgers zouden momenteel vastzitten in de belegerde stad. Als de stad volledig in handen valt van IS, dan vreest Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties in Syrië, een herhaling van Srebrenica. In 1995 werden daar meer dan 8.000 moslimmannen geëxecuteerd, terwijl het dorp onder VN-toezicht stond.

Amerikaans team volgende week naar Ankara voor overleg

Turkije gaat nu dus toch de gematigde rebellen in Syrië trainen en uitrusten tegen IS. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Een Amerikaans militair team reist volgende week alvast af naar Ankara om de militaire plannen verder te bespreken.