Tweede flitsmarathon, maar lang niet overal

Hoewel het er lange tijd naar uit zag dat hij niet zou doorgaan, is rond 6 uur vanochtend dan toch de tweede nationale flitsmarathon van start gegaan. 24 uur lang zal er in sommige politiezones meer geflitst worden. Maar heel wat politiezones doen niet mee.

Eind vorige maand besliste de politie dat er een vervolg zou komen op de flitsmarathon van april. De vakbonden hadden daar echter niet zoveel zin in. De politiemensen voeren namelijk al een tijdje protest omdat hun pensioenleeftijd door een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof omhoog gaat.

Ook gisteren was er nog steeds niet veel enthousiasme te horen bij de politiemensen. "Er is maar weinig bereidheid bij de achterban om deel te nemen aan de flitsmarathon", zei vakbondsman Vincent Houssin. "Er zal niet veel geflitst worden bij de federale politie."

Volgens een rondvraag van Het Laatste Nieuws doen slechts 62 van de 122 Vlaamse en Brusselse politiezones mee aan de marathon. "In plaats van 400.000 controles, zoals bij de eerste actie, mag de politie tevreden zijn als ze aan 100.000 komt", klinkt het in vakbondskringen in de krant.

Waar wel, waar niet?

In de provincie Antwerpen zou er zeker in de zone Schoten geflitst worden, net als in de zone Antwerpen-stad, Mechelen, Turnhout en Bornem. Stabroek-Kapellen doet niet mee.

Er zijn slechts twee zones waar er effectief 24 uur lang zal worden gecontroleerd in Limburg: HaZoDi en Kempenland. In de meeste andere zones worden wel enkele uren controles gehouden. Voeren en Heusden-Zolder doen dan weer niet mee.

In Oost-Vlaanderen is het opletten in de zones Rhode en Schelde. In de LoWaZoNe, de zone Meetjesland, Sint-Niklaas en Puyenbroeck zullen er geen extra controles zijn. In Aalst was alles in gereedheid gebracht, maar de politiemensen die de controles moeten uitvoeren, zijn beginnen staken.

Ook in de zone Westkust in West-Vlaanderen hoeven automobilisten geen schrik te hebben van extra controles. De zone heeft naar eigen zeggen geen eigen mobiele flitswagen en kan er geen lenen van andere zones. Roeselare, Izegem, Hooglede, Waregem, Zwevegem en Kortrijk doen wel mee.

In Vlaams-Brabant doen de zones Leuven, Halle, Grimbergen en Tienen alvast niet mee. In Zaventem gaan de flitsers wel af.

Maar wat echt het verschil zal maken in de cijfers is het aantal controles op de snelwegen. De vakbonden gaan ervan uit dat daar geen enkele controle zal plaatsvinden, terwijl de politie daar de beste flitscijfers haalt.

Bij de eerste flitsmarathon werden 400.000 voertuigen gecontroleerd. Meer dan 20.000 bestuurders vlogen die dag op de bon. In dat cijfer zitten echter ook de wagens die geflitst werden door flitspalen. De actie zelf zou goed geweest zijn voor zo'n 15.000 overtredingen.