Verdeling ministerposten brengt ook nieuw volk naar parlementen

Het aantreden van een nieuwe regering brengt ook traditioneel enkele opvolgers naar de parlementen. Daarnaast moet N-VA een nieuwe fractieleider in de Kamer aanduiden. Open VLD zoekt een fractieleider in het Vlaams Parlement.

In de Kamer mogen Sarah Claerhout en Els Van Hoof (zie foto) op de CD&V-banken de plaats innemen van Pieter De Crem en Koen Geens. Van Hoof was eerder al senator. Bij Open VLD komen Katja Gabriëls en Dirk Janssens in de plaats van Alexander De Croo en Maggie De Block.

De eerste opvolgers om de zitjes van Steven Vandeput, Theo Francken en Jan Jambon voor N-VA over te nemen, waren bij de Kamerverkiezingen Wouter Raskin, Renate Hufkens en Johan Klaps. Met Jambon als minister zal de N-VA-Kamerfractie een nieuwe fractieleider moeten kiezen.

Vlaams en Europees Parlement

In het Vlaams Parlement mag Katrien Schryvers (CD&V) binnenkort de eed afleggen nu Kris Peeters vicepremier wordt. Schryvers was eerder al Vlaams Parlementslid. Emmily Talpe neemt op de liberale banken dan weer de plaats in van Bart Tommelein, terwijl Caroline Croo in principe N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs opvolgt. Sleurs is overigens ook deelstaatsenator, dus moet ze ook in de vernieuwde Senaat worden vervangen. Met het vertrek van Tommelein moet Open VLD op zoek naar een nieuwe fractieleider in het Vlaams Parlement.

In het Europees Parlement komt Sander Loones (N-VA) in de ECR-fractie in de plaats van Johan Van Overtveldt, die minister van Financiën wordt.