Wetstraat kleurt pak minder West-Vlaams

Dat er weinig vrouwen in de nieuwe federale regering zitten, is al bekend en ook op kritiek onthaald. Maar misschien hebben de West-Vlamingen nog meer reden tot klagen: slechts 1 staatssecretaris komt uit de kustprovincie: Bart Tommelein (Open VLD). De vorige regering telde nog 4 West-Vlaamse excellenties. Mo vint toch!

Een West-Vlaamse weelde was het in de vorige regering: met Johan Vande Lanotte en Vincent Van Quickenborne leverden de SP.A en Open VLD twee ministers voor de niet onbelangrijke posten van respectievelijk Economie/Consumenten/Noordzee en Pensioenen. Beiden waren ook nog eens vicepremier onder Elio Di Rupo. Met Hendrik Bogaert (CD&V) en John Crombez (SP.A) waren er bovendien ook 2 West-Vlaamse staatssecretarissen.

Dat aantal is nu gereduceerd tot 1 staatssecretaris in de persoon van Bart Tommelein (Open VLD) die onder andere de - typisch West-Vlaamse - bevoegdheid voor de Noordzee krijgt.

Antwerpen boven

Antwerpen krijgt drie ministers in de nieuwe federale regering en staat daarmee aan kop: Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Kris Peeters.

Verder komen er twee ministers uit Vlaams-Brabant: Maggie De Block en - de in Brasschaat geboren - Koen Geens. Oost-Vlaanderen en Limburg leveren elk één minister: respectievelijk Alexander De Croo en Steven Vandeput.

Twee staatssecretarissen komen uit Oost-Vlaanderen: Elke Sleurs en Pieter De Crem. Staatssecretaris Theo Francken is van Vlaams-Brabant en Bart Tommelein ten slotte komt uit de West-Vlaamse stad Oostende.