45 doden bij bomaanslagen in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag meer dan 45 doden gevallen bij een reeks bomaanslagen tegen sjiitische wijken. In Noord-Irak heeft de terreurgroep IS enkele hoog opgeleide vrouwen geëxecuteerd.

Het gaat om een van de bloedigste dagen sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december 2011. De aanslagen vonden vooral plaats in sjiitische wijken in de Iraakse hoofdstad Bagdad, maar ook elders in het land zijn vandaag mensen gedood.

Eerst reed een zelfmoordterrorist met een vrachtwagen vol explosieven in op een controlepost van het Iraakse leger in Khazimiyah, een sjiitische wijk in Bagdad. Daarbij zijn 13 mensen gedood en vielen er 28 gewonden.

Even later ontplofte een andere bomauto in een drukke straat in Shula in het noordwesten van Bagdad. Kort daarop ontplofte nog een auto in Shula. Ook die aanslag was gericht tegen de veiligheidsdiensten en tegen de sjiieten.

De aanslagen zijn nog niet opgeeist, maar de vermoedens gaan naar de extreme soennitische terreurgroep Islamitische Staat die grote delen van Noord- en West-Irak bezet houdt. De voorbije weken heeft IS de greep ten oosten en ten westen van Bagdad nog versterkt, maar het leger en sjiitische milities houden de groep nog altijd op afstand.

AP2014

IS vermoordt hoog opgeleide vrouwen en journalist

In de gebieden die door IS gecontroleerd worden, blijft de terreur tegen de burgerbevolking voortduren. Volgens mensenrechtengroepen zijn daar de voorbije dagen vier hoog opgeleide vrouwen "geëxecuteerd". 

In de grootstad Mosul zou IS drie vrouwen hebben omgebracht. Het gaat om twee artsen en een juriste. Enkele dagen geleden is daar ook een gewezen vrouwelijk parlementslid omgebracht en werd haar lichaam in een put gegooid.

Waarom de vrouwen werden vermoord, is niet duidelijk, maar het vroegere parlementslid zou behoren tot de Turkmeense minderheid in de stad Tal Afar, die intussen ook bezet wordt door IS. Die groep legt hoe dan ook erg strenge regels op aan vrouwen.

Elders is een eerder ontvoerde Iraakse tv-journalist vermoord. Volgens IS had de journalist van de zender Salahuddin Television geweigerd om zich bij de groep aan te sluiten.