"Duizenden terrorismeverdachten in Londen"

Volgens de burgemeester van Londen, de conservatief Boris Johnson, houden de Britse antiterrorismediensten "duizenden" potentiële extremisten in zijn stad in de gaten. IS en de andere islamitische terreurgroepen vormen een veel grotere dreiging dan gedacht, stelt Johnson.

Volgens Johnson zijn de veiligheidsdiensten in groot Londen elke dag betrokken bij "duizenden operaties". Hij stelde dat enkele duizenden mensen min of meer permanent in de gaten worden gehouden.

De onthulling is opmerkelijk. Tot nog toe is altijd gezegd dat er zo'n 500 jihadisten vanuit Groot-Brittannië naar Syrië of Irak waren afgereisd om er voor IS te vechten. De helft daarvan is intussen naar Groot-Brittannië teruggekeerd. Volgens Johnson vormen de extremisten op eigen bodem een veel grotere bedreiging.

Eerder deze week werden in Londen vijf jonge mannen gearresteerd nadat ze eerder ondervraagd waren over een mogelijk terroristisch complot. Het vijftal zit nog steeds vast, intussen is er ook een reeks huiszoekingen verricht. Volgens enkele regeringsbronnen zou een van de vijf recent uit Syrië zijn teruggekeerd. De veiligheidsdiensten onderzoeken momenteel of hij banden heeft met IS.