"Het "Zweedse huis" heeft bij momenten aan een zijden draadje gehangen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft enkele keren gedacht dat "zijn droomcoalitie" geen waarheid zou worden. Dat zegt hij in een aantal kranten. "Toen CD&V koos voor een post in de Europese Commissie werd het heel moeilijk."

Na 136 dagen onderhandelen bereikten N-VA, CD&V, Open VLD en MR begin deze week een akkoord. De postjes werden gisteren verdeeld en straks trekt de nieuwe regering naar de koning voor de eedaflegging. Niets staat de regering-Michel I dus in de weg om uit te startblokken te schieten. En daar is Bart De Wever, de voorzitter van de grootste partij uit de coalitie, blij om. "De regering-Michel is mijn ideale coalitie", zegt hij in De Tijd. "Het is een droom om de MR als enige Franstalige partij rond de tafel te hebben."

En toch waren de afgelopen onderhandelingen niet altijd rozengeur en maneschijn. "Bij het begin van de onderhandelingen was er afgesproken dat ik zou passen voor het premierschap omdat dat moeilijk lag voor de MR. De functie zou naar Kris Peeters (CD&V) gaan. Dat CD&V iets later koos voor een post in de Europese Commissie en het premierschap liet schieten, was dan ook een grote verrassing. Dat heeft lang nagezinderd."

De beslissing van CD&V leidde er volgens De Wever ook toe dat het moeilijk werd om het "Zweedse huis" af te krijgen. "Gelukkig bleek er solide genoeg om het niet te laten instorten", klinkt het. "Maar het heeft bij momenten écht aan een zijden draadje gehangen."

"Had veel verder willen gaan"

De plannen van de nieuwe federale regering konden de afgelopen dagen op heel wat kritiek rekenen. Kritiek die volgens hem onterecht is. "Het bloedbad, waarvan sommigen zeiden dat we het wilden aanrichten, komt er niet", zegt De Wever. "De uitgaven in de gezondheidszorg blijven omhoog gaan, zij het iets minder snel dan vroeger."

"Ik heb tijdens de campagne niet verzwegen dat het pijn zou doen", gaat hij voort. "Ik heb altijd gezegd dat er een indexsprong zou komen, dat we langer zullen moeten werken en dat er een taxshift komt. Niemand kan zeggen dat hij of zij zich bekocht voelt door de N-VA. Anderen (Kris Peeters, nvdr.) hebben nochtans gezegd dat ze ons niet moesten geloven."

Hoewel de partijvoorzitter blij is met het akkoord, had hij sommige zaken toch liever anders gezien. "Ik had veel verder willen gaan in onze arbeidsmarkthervorming. Ik had graag de werkloosheidsuitkering beperkt in de tijd en de wachtuitkeringen voor werkloze jongeren afgeschaft."

Toekomst?

Dat de komende jaren niet eenvoudig worden, erkent De Wever. "Maar ik ben toch optimistisch", zegt hij. "De regering laten vallen en naar de kiezer stappen vooraleer de vruchten van het beleid kunnen worden geplukt, is politieke zelfmoord. Dat is hetzelfde als vanop de zesde verdieping naar beneden springen."

En wat met zijn eigen toekomst? Blijft hij voorzitter van de N-VA? "Ik heb nog tot zaterdagmiddag (vanmiddag, nvdr.) om daarover na te denken. Ik ben nog niet 100 procent zeker."