"Tony Blair kopieerde Hitlers redenaarstechnieken"

De Londense burgemeester Boris Johnson doet in zijn nieuwe boek over oorlogspremier Winston Churchill enkele opmerkelijke uitspraken, onder meer over de vroegere Britse Labourpremier. Die zou volgens Johnson een deel van zijn succes aan Adolf Hitler te danken hebben.

In "Sir Winston Churchill, the Churchill factor" poneert Johnson dat Blair enkele van Hitlers gewoonten kopieerde. "Kijk naar Hitler - als je het kan opbrengen - en merk zijn hypnotiserende kwaliteiten op. Hij begint heel zachtjes, met gevouwen armen. Terwijl hij luider begint te spreken, komen ook de armen met vloeiende uithalen in beweging, perfect getimed volgens de climaxen van zijn speech."

Die techniek werd later veelvuldig gekopieerd, onder meer door Blair, stelt Johnson. "Churchill, daarentegen, was in vergelijking daarmee een houten klaas en maakte niet altijd indruk met de manier waarop hij speechte, hoe briljant zijn speeches ook waren."

Tony Blair was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1997 tot 2007. Hij verloor gigantisch aan populariteit door zijn beslissing tot deelname aan de oorlog in Irak. Maar hij wordt algemeen beschouwd als een groot redenaarstalent, zelfs door zijn grootste critici.

Johnson zelf vertoont zich de laatste tijd steeds meer op het nationale politieke toneel. Vorige maand raakte bekend dat hij door de Britse conservatieven is aangesteld als kandidaat voor het Londense kiesdistrict Uxbridge en South Ruislip. Door die zetel is hij bij de verkiezingen van 2015 zo goed als zeker van een plaats in het Britse Lagerhuis waardoor hij, zo zeggen kwatongen, ook de Britse premier David Cameron van de macht kan verdrijven. De flamboyante Londense burgemeester houdt daarover echter - zeer atypisch - de lippen stijf op elkaar.