"V-teken was absoluut niet de bedoeling"

Hebben N-VA'ers Jan Jambon, Steven Vandeput en Theo Francken het V-teken getoond bij de eedaflegging vanochtend? Over die vraag werd druk gespeculeerd op sociale media. "Dat was absoluut niet de bedoeling", zegt Jambon aan "VTM Nieuws".

Na premier Charles Michel (MR) en minister van Werk, Economische Zaken en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), was het de beurt aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de eed af te leggen bij de koning.

Velen zagen in de twee vingers die de vicepremier opstak het V-teken, het symbool van "Verandering" bij de N-VA. In de eedaflegging van Steven Vandeput (minister van Defensie en Openbaar Ambt) en Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie) kon hetzelfde gezien worden. Enkel minister van Financiën Johan Van Overtveldt stak zijn volledige hand op.

Die twee vingers waren volgens Jambon alleszins niet doelbewust. "Het was absoluut niet de bedoeling", zei hij aan "VTM Nieuws". "Het was wel de expliciete bedoeling om de eed enkel in het Nederlands af te leggen."

En wat dan met Francken en Vandeput? "Zij dachten dat ik het V-teken deed en daarop beslisten ze hetzelfde te doen. Maar nogmaals: het was per ongeluk, het was zeker niet de bedoeling. Ik wil geen keet schoppen op mijn eerste dag."

Ook een "V" bij Di Rupo in 2011?

Opvallend: ook voormalig premier Elio Di Rupo (PS) stak bij zijn eedaflegging in december 2011 (foto onder) slechts twee vingers in de lucht. Maar op dat moment stond de "V" nog niet voor "de kracht van verandering" bij N-VA natuurlijk.