Bart De Wever opnieuw kandidaat-voorzitter N-VA

Bart De Wever is kandidaat voor een nieuw mandaat als voorzitter van de N-VA. Hij vroeg en kreeg daarvoor toelating van N-VA-partijraad.

Het gerucht deed al langer de ronde dat De Wever kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen als N-VA-voorzitter. Zelf bleef hij steeds op de vlakte als hem de vraag werd gesteld, maar vandaag is er dus de officiële bevestiging dat hij kandidaat-voorzitter is en dat hij daarvoor groen licht krijgt van de partijraad. 

Ook al, zo zei hij eerder, "zal ik niet blijven zitten tot ze dj Jos moeten vragen om me op de tonen van de Gipsy Kings buiten te jagen, zoals andere partijvoorzitters momenteel te beurt valt".

Nu klinkt het "de partij zit wederom in een transitiefase en heeft nood aan stabiliteit om die verandering te voltooien", zo staat in een brief aan de partijraad. "We mogen onze mensen niet opbranden voor ze de kans gekregen hebben om zich te bewijzen. Daarom stel ik mij opnieuw kandidaat... om de partij nog een termijn te leiden tot we in rustiger vaarwater zijn beland".

Eigenlijk mag het niet...

Bart De Wever is al sinds 2004 voorzitter en is nu aan zijn derde ambtstermijn bezig. Volgens de interne regels van de N-VA mag dat eigenlijk niet, want een voorzitter mag maximaal twee ambtstermijnen na elkaar aan het roer staan.

In 2011 kreeg De Wever echter een uitzondering van de partijraad en dat is nu opnieuw gebeurd. Kandidaturen kunnen nog tot 15 oktober worden ingediend. Vanaf 3 november kunnen de leden van de N-VA per brief of elektronisch stemmen. Op 15 november zou het resultaat dan bekendgemaakt worden.