Bijna frontale treinbotsing na negeren rode licht

Een van de twee treinen die gisteravond bijna frontaal in botsing kwamen tussen Schaarbeek en Vilvoorde, heeft een rood stoplicht genegeerd. Maar dankzij de veiligheidssystemen is een ramp voorkomen. Door het incident stonden de treinen bijna drie uur lang geblokkeerd.

De twee treinen reden in tegenovergestelde richting op hetzelfde spoor en kwamen minder dan 100 meter van elkaar tot stilstand. Een van de treinen had rond 20.45 uur een noodstop gemaakt, de andere trein die in de tegenovergestelde richting reed, hield snel daarna halt.

Het Brusselse parket, dat onderzoek opende naar het incident, dacht eerst dat een slecht functionerende wissel de oorzaak was, maar uit de eerste vaststellingen blijkt dat een van de treinen door het rode licht gereden is.

Maar dankzij de veiligheidssystemen kon dus een ramp, zoals in Buizingen, voorkomen worden. De NMBS zelf nuanceerde dat de treinen afstevenden op een frontale botsing en focust op het feit dat de veiligheidssystemen hebben gewerkt. "Er vond een noodremming plaats, waardoor alle treinen op die lijn stil kwamen te staan", reageerde een woordvoerster van de NMBS. 

Door het incident zaten zo'n 150 treinreizigers op de twee treinen drie uur lang vast. Omdat het al donker was, vond de politie het te gevaarlijk voor hen om uit te stappen. Uiteindelijk moesten de gestrande reizigers wachten op een trein die naast de andere trein kwam staan en konden ze daarin overstappen. Daarna werden ze met bussen en taxi's naar hun eindstation gebracht. Onder de treinreizigers heerste veel ongenoegen over de manier waarop het incident werd afgehandeld.