De eed afleggen bij Filip? Niet hetzelfde als bij Albert II

Om 10 uur trekt de nieuwe federale regering naar de koning voor de eedaflegging. Het is de eerste eedaflegging voor koning Filip. En dat zullen de ministers merken.

Wanneer een nieuwe regering de eed ging afleggen bij koning Albert II, moesten ze zich naar de woonplaats van de koning begeven: het Kasteel van Laken. Koning Filip houdt werk en privé liever gescheiden. Daarom moet het hele gezelschap vandaag naar het Koninkijk Paleis in Brussel, de werkplaats van de koning.

Nog een opmerkelijk verschil is de manier waarop de eedaflegging verloopt. Vroeger stonden de politici in een ronde rij en ging Albert II de rij af. Het was dus de koning die naar de ministers kwam. Nu zullen de politici in een rechte lijn staan en zullen ze een voor een naar voor komen. Koning Filip laat de ministers dus tot hem komen.

Na de eedaflegging is het wel nog steeds tijd voor de traditionele groepsfoto met de koning.

Di Rupo en Michel zitten samen

Nadien trekt de regering-Michel I naar de Wetstraat. Rond 11.30 uur heeft de nieuwe premier Charles Michel (MR) daar een afspraak met de op dat moment voormalige premier Elio Di Rupo (PS). Na een gesprek achter gesloten deuren, zal Di Rupo de sleutel van Wetstraat 16 aan Michel overhandigen.

Op dat moment kan het echte werk beginnen. De regering houdt deze namiddag namelijk al een eerste ministerraad. Daar zal de verdeling van de bevoegdheden in een besluit worden gegoten.