Koerden gewond bij geweld in Oostenrijk

In een aantal Europese landen hebben Koerden en hun sympathisanten vandaag betoogd tegen de bedreiging van de moslimterreurgroep Islamitische Staat. In Oostenrijk zijn twee manifestanten neergestoken.

Het geweld van IS in het Nabije Oosten laat zich ook steeds meer in Europa voelen. Op tal van plaatsen hebben Koerden vandaag betoogd tegen de weifelende houding van veel landen tegenover de dreiging van IS, vooral dan tegen de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

De grootste betoging vond plaats in de Duitse stad Düsseldorf waar 20.000 mensen op straat kwamen om te betogen tegen IS en wat ze de dubbelzinnige houding van Turkije noemden.

In Bregenz in het westen van Oostenrijk werd een Koerdische betoging aangevallen door een groep gewapende moslimextremisten die sympathie koesterden voor IS. Volgens de politie werden twee Koerden zwaargewond toen ze werden neergestoken door de aanvallers. Er zouden ook nog een twintigtal andere betogers gewond zijn geraakt.

Enkele dagen geleden was het bij gelijkaardige betogingen in enkele Duitse steden ook al tot incidenten gekomen tussen Koerden en radicale moslims die de kant van IS kozen. In Duitsland is er een grote Koerdische gemeenschap.

Ook in Frankrijk waren er vandaag pro-Koerdische betogingen. In Frankrijk waren er 6.000 betogers, maar er werd ook betoogd in Lyon, Bordeaux en Mulhouse in de Elzas.

Betoging voor vrede in Mechelen

Bij ons zijn er dan weer enkele honderden betogers op straat gekomen in Mechelen om te protesteren tegen het geweld van IS. Opvallend was dat het ging om een gemeenschappelijke betoging van christenen, moslims en jezidi's. Die laatste groep werd in het verleden erg hard aangepakt door de IS-terroristen.