Open brief protestleiders Hongkong aan president Xi

In Hongkong hebben de leiders van het volksprotest een open brief geschreven aan de Chinese president Xi Jinping. Na enkele dagen van kalmte zijn opnieuw duizenden betogers opgedoken omdat beloofde onderhandelingen waren afgezegd.

In de open brief vragen twee belangrijke leiders van het volksprotest de Chinese president Xi Jinping om politieke hervormingen door te voeren in Hongkong. Ze geven de schuld voor de politieke onrust in de Zuid-Chinese regio aan gouverneur Leung Chun-ying.

Na enkele dagen van kalmte zijn sinds gisteren opnieuw duizenden jongeren de straat opgekomen in de financiële wijk Central. Ze zijn boos omdat gouverneur Leung de beloofde onderhandelingen met de betogers had afgezegd.

Het volksprotest gaat nu de derde week in en in de straten van Central en andere wijken zijn nu opnieuw tenten opgericht. De betogers eisen opnieuw  dat ze bij de volgende verkiezingen in 2017 vrij hun nieuwe gouverneur kunnen kiezen zonder dat die eerst het fiat moet krijgen van een comité dat onder controle staat van het communistische regime in Peking.

Intussen wijten de door de overheid gecontroleerde staatsmedia de onrust in Hongkong aan bemoeienis van de Verenigde Staten en meer bepaald aan de "National Endowment for Democracy" (NED), een nonprofitgroep die met steun van het VS-Congress de democratie in andere landen promoot.

De Verenigde Staten ontkennen inmenging in Hongkong, maar vragen wel dat de Chinese overheid luistert naar het volksprotest in die regio.