Regering-Michel heeft de eed afgelegd

In het koninklijk paleis in Brussel hebben premier Charles Michel en de leden van zijn regering de eed afgelegd. Opvallend: slechts zes excellenties legden de eed in meer dan een taal af. De regering-Michel kan nu aan de slag.

De eedaflegging vond plaats op het paleis in Brussel. Niet in het kasteel van Laken, zoals bij koning Albert het geval was. Het is volgens waarnemers tekenend voor de nieuwe stijl van koning Filip die duidelijk werk en privé - Filip woont met zijn gezin in het kasteel van Laken- gescheiden wil houden. Opvallend ook is dat de pers bij deze eedaflegging duidelijk op een grotere afstand werd gehouden dan vroeger het geval was.

De 13 ministers en 4 staatssecretarissen wachtten naast elkaar in de Spiegelzaal de komst van de koning en premier Michel af. Het staatshoofd en de premier begroetten de ministers en staatssecretarissen afzonderlijk. Opmerkelijk was dat premier Charles Michel zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders begroette met een kus. Ook de vrouwelijke excellenties kregen, met uitzondering van N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs, een kus van de premier.

Daarna stapten de premier, de 13 ministers en 4 staatssecretarissen elk op hun beurt naar de koning en legden de eed af. Opvallend daarbij was dat premier Charles Michel, met papiertje, de eed in de drie talen aflegde. Alle N-VA-ministers, maar ook de meeste andere ministers legden de eed in hun eigen taal af. Enkel Didier Reynders (MR), Alexander De Croo (Open VLD), Kris Peeters, Koen Geens (beiden CD&V) en Marie-Christine Marghem (MR) legden de eed ook in de andere landstaal af. De laatste mét papiertje overigens.

Opvallend, na het afleggen van de eed bedankte minister van Gezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block de koning. "Dank u sire. Het is mijn droom", luidde het. Na de eedaflegging volgde een groepsfoto en stapten de nieuwe regeringsleden gezamenlijk - en omgeving door de nationale pers - door het Warandepark naar het parlement.

Eerder vanmorgen aanvaardde koning Filip het ontslag van premier Di Rupo en ontving hij Charles Michel al in audiëntie op het paleis. Michel legde daarbij aan de koning de namen van de ministers en staatssecretarissen van de nieuwe regering voor.