5,4 miljard dollar steun voor de Gazastrook

Op een internationale donorconferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro is voor 5,4 miljard dollar steun beloofd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat is meer dan de Palestijnse overheid had gevraagd.
De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Khaled al-Attiyah met John Kerry.

Aan de conferentie namen meer dan vijftig landen deel. Het was de bedoeling om de nood te leningen in de door de recente oorlog verwoeste Gazastrook. De Palestijnse overheid, een coalitie van de Fatah van president Mahmoud Abbas en de moslimgroep Hamas, had 4 miljard dollar gevraagd. 

In totaal is nu voor 5,4 miljard dollar hulp beloofd, maar die moet er dan natuurlijk ook nog echt komen. In het verleden zijn een aantal beloftes niet uitgevoerd omdat veel landen vrezen dat de investeringen toch opnieuw verwoest dreigen te worden in de talrijke oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza.

De Verenigde Staten beloven 212 miljoen dollar, de Europese Unie 568 miljoen dollar en Turkije 200 miljoen dollar. Opvallend was echter de geste van de Golfstaat Qatar die niet minder dan een miljard dollar belooft voor de Gazastrook. 

Er was geen algemeen applaus, want Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten beschuldigen er Qatar al vaker van dat het zijn immense rijkdom misbruikt om de stabiliteit in de regio te ondermijnen, onder meer door steun aan islamistische groepen zoals Hamas in de Gazastrook. 

"Onbeschrijflijke tragedies"

De Palestijnse president Mahmoud Abbas schat dat er ruim 3,1 miljard euro nodig is om de Gazastrook herop te bouwen. "De laatste oorlog daar heeft onbeschrijflijke tragedies veroorzaakt. Volledige wijken zijn met de grond gelijk gemaakt."

Abbas beloofde dat de Palestijnse autoriteiten het plan voor de heropbouw met volle verantwoordelijkheid en transparantie zouden uitvoeren. Hamas wordt niet bij het plan betrokken.

Ban naar Jeruzalem

Verschillende deelnemers aan de conferentie wezen erop dat de heropbouw van Gaza niet los kan worden gezien van de inspanningen om Israël en de Palestijnen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen. De vredesonderhandelingen werden in april van dit jaar opgeschort.

VN-secretaris Ban Ki-moon gaat dinsdag overigens naar Gaza om er "rechtstreeks te praten met de inwoners". Morgen heeft hij in Jeruzalem een ontmoeting met de Israëlische president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu. Verwacht wordt dat dat een eerder moeizame ontmoeting wordt. Na de oorlog in de Gazastrook van afgelopen zomer is de relatie tussen Israël en de VN erg gespannen.