"Belfius in solden in de etalage zetten, is dom"

Groen reageert kritisch op het pleidooi van de nieuwe minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om Belfius op termijn weer te privatiseren. "Belfius in solden in de etalage zetten, is dom", reageert Groen-Kamerlid Meryem Almaci in een persbericht.

In een interview in "Het journaal" pleit Van Overtveldt ervoor om de bank Belfius, die in handen kwam van de staat na het faillissement van Dexia, op termijn weer te privatiseren. "Ik denk dat een privatisering een goede zaak zou zijn, maar 'het alfa en omega daarvan' is de timing”, aldus nog de nieuwe minister van Financiën.

Groen reageert bijzonder kritisch op dat pleidooi. "Het regeerakkoord van N-VA, Open VLD, MR en CD&V is nogal flou, maar bij het eerste interview is het al meteen koekenbak. Privatiseren is het ordewoord van minister Van Overtveldt, fan van de Chicago school à la Milton Friedman", klinkt het. "Ook tactisch gaat de minister van Financiën onbesuisd te werk. Als je met de fanfare op kop het bos intrekt… Belfius in solden in de etalage zetten is dom."

Volgens Ecolo-Groen moet Belfius helemaal niet worden verkocht. "Een overheidsbank kan een instrument zijn voor de Belgische overheid om een actieve rol op te nemen in dienst van reële economie, krediet te verlenen aan kmo's en een ander gezicht te tonen van financiële sector. Belfius heeft ook een unieke expertise inzake financieren van steden en gemeenten."

"Het regeerakkoord tussen nationalisten, liberalen en christendemocraten bevat slechts 6 nietszeggende regels over de hervorming van de financiële sector. De oorzaak van de crisis lag in de financiële sector. Om een herhaling van dat debacle te vermijden moet deze sector dringend hervormd worden. Maar het regeerakkoord van de rechts-conservatieve coalitie is op dat punt werkelijk om te huilen. Niets beschermt onze bevolking tegen een nieuwe financiële crisis", klinkt het scherp.

"N-VA-minister wil bank aan clubje aandeelhouders bezorgen"

De wil om Belfius bruusk te verkopen zegt tenslotte veel over de prioriteiten van de nieuwe regering, vindt Almaci. "Als het slecht gaat met een bank, gebruikten de regeringen-Leterme en Di Rupo miljarden belastinggeld om ze te redden. De regering-Di Rupo van CD&V, Open VLD en SP.A weigerde stelselmatig om de overheidsbank te gebruiken als instrument voor de reële economie. En nu de bank met belastinggeld gered is, wil de N-VA-minister deze meteen weer aan een clubje van enkele aandeelhouders bezorgen.". Volgens Almaci dragen met zo'n manier van werken alle burgers de risico's, en blijven de voordelen voor een clubje aandeelhouders. "Dat is niet eerlijk."