"Die dans van Martens met Birkin was geen gezicht"

Het zal altijd de opmerkelijkste foto blijven van het filmfestival van Gent: toenmalig premier Wilfried Martens die een danspasje waagt met de immer guitige Britse actrice Jane Birkin. De term "legendarisch" is zelfs niet ver weg. Het gaf de ietwat stijve Martens in 1984 plotsklaps een menselijk gelaat. Of maakte hij zich veeleer belachelijk? In ieder geval leverde het het festival, dat dinsdag voor de 41e keer van start gaat, een onbetaalbare promotie op die nadien nooit meer geëvenaard werd.

Eén van de drijvende krachten achter het filmfestival, Jacques Dubrulle, in 1998 in Het Nieuwsblad: "Ik kreeg de ingeving premier Martens te vragen de dans te openen met Jane Birkin. Het was niet vooraf gevraagd en niet in scène gezet, maar ik zag dat het klikte tussen die twee. Birkin was onze gaste als actrice in Marion Hänsels film "Dust". Op maandag was het voorpaginanieuws. De jaren daarna danste Martens nog met Bonnie Bedelia, Melanie Griffith en Ornella Muti. En ook andere politici kwamen dansjes plaatsen. De pers wilde steeds weten wie er dat jaar de dans ging openen. Na Martens zijn we ermee gestopt. Jean-Luc Dehaene voelt niets voor de dansvloer."

Dubrulle was duidelijk tevreden met de extra aandacht, want "hoe goed de inhoud ook is, je moet het festival voortdurend promoten". De foto verscheen in verschillende buitenlandse kranten, zoals Le Monde en Le Figaro.

"Ik betwijfel of het hem goed gedaan heeft"

Maar of die "promotie" ook de toenmalige premier veel goed deed, daar hadden sommigen hun twijfels over. Onder meer journalist Siegfried Bracke, die in Het Belang van Limburg in 2002 stelde: "Ik herinner me dat Wilfried Martens zich tijdens het filmfestival in Gent ooit op de dansvloer liet filmen met Jane Birkin en Ornella Muti. Dat was geen gezicht en ik betwijfel of het hem wel goed heeft gedaan."

Het fenomeen was dan ook vrij nieuw voor Vlaanderen. Specialist politieke marketing Frank Thevissen noemde in Knack in 2004 de dans van Martens zelfs het moment dat "de muren tussen politiek en de meer frivole sectoren gesloopt werden": "Toen opende Wilfried Martens op het Gentse filmfestival de dans met Jane Birkin. Dat was voorpaginanieuws, want voor het eerst werd een politicus in een compleet andere biotoop gesignaleerd. Sindsdien zijn de grenzen helemaal vervaagd."

Voor Martens bleef zijn dans blijkbaar een uniek moment van vreugde, en dus besloot Het Nieuwsblad in 2008, toen Martens en Miet Smet op het openingsfeest (zie kleine foto) hun liefde voor elkaar duidelijk lieten opmerken: "De oud-premier had het sinds die keer in 1984, toen hij Jane Birkin ten dans vroeg, niet meer zo naar zijn zin op het festival als dinsdagavond."

BELGA/VAN ASSCHE

lees ook