"Koerden hebben opmars IS in Kobani halt toegeroepen"

Volgens activisten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een in Londen gevestigde organisatie, hebben de strijders van Islamitische Staat (IS) in Kobani sinds vrijdag geen vooruitgang meer geboekt. De toestand in het Syrische stadje vlak bij de grens met Turkije, zou dan ook "relatief rustig" zijn. IS zou wel versterking aan het aanvoeren zijn. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon echter dreigt nog steeds een bloedbad in Kobani.
Een Turks-Koerdische vrouw in Suruc kijkt naar de rookpluimen die vanuit Kobani opstijgen.

De Koerdische strijders zouden gisteren een nieuw offensief van IS vanuit het zuiden afgeslaan hebben. IS zou bij het offensief 36 manschappen verloren hebben en is nu versterking aan het aanvoeren. IS heeft nog steeds meer dan een derde van Kobani in handen. Doordat IS het stadje zowel vanuit het zuiden, het westen als het oosten omsingelt, is de bevoorrading voor de extremistische strijders geen enkel probleem.

De Koerden, daarentegen, hebben enkel de noordelijke route, via de grens met Turkije om manschappen en munitie aan te voeren. Koerdische strijders in Kobani hebben Turkije al opgeroepen om zijn grens open te stellen maar Ankara lijkt voorlopig weinig geneigd om op die vraag in te gaan.

De Koerdische strijders hebben banden met de PKK, maar dat is volgens Turkije en zijn bondgenoten een terreurorganisatie. Volgens waarnemers echter hebben de Koerden zonder de noordelijke aanvoerroute geen schijn van kans om de strijd te winnen.

"Aanzienlijke vooruitgang in gesprekken met Turkije"

De Koerden hebben intussen ook al de Amerikanen gevraagd om de luchtaanvallen op IS-doelwitten op te voeren. De bombardementen hebben IS in het verleden zware schade aangebracht. De voorbije dagen echter, zouden de aanvallen minder efficiënt geweest zijn doordat er ook grondgevechten aan de gang zijn waardoor de doelwitten moeilijker te onderscheiden zijn.

Vanuit de VS komen intussen de eerste voorzichtig optimistische geluiden over de strijd tegen IS. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zei dat de VS "aanzienlijke vooruitgang" aan het maken is in zijn onderhandelingen met Turkije over het sturen van Turkse grondtroepen. Maar hij gaf toe dat "Kobani een erg moeilijk probleem was, dat een langdurige inspanning zou vergen".

De door de Amerikanen geleide internationale coalitie tegen IS voert intussen al twee weken bombardementen uit op Kobani. Een van de deelnemers aan die coalitie, het Verenigd Koninkrijk, kondigde vandaag aan dat het een team van legerinstructeurs naar Irak stuurt om er Koerdische Peshmerga-strijders te leren omgaan met zware machinegeweren.

"Bloedbad dreigt in Kobani"

Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, deelt de Amerikaanse gevoelens niet. Hij riep vandaag alle partijen op om in actie te komen om een bloedbad onder de burgers van Kobani te voorkomen.

"Ik herhaal mijn grote bezorgdheid over de situatie in en rond de Syrische stad Kobani. De aanvallen door IS zijn nog steeds aan de gang, duizenden levens zijn er in gevaar", aldus Ban die in Caïro een internationale donorconferentie over Gaza bijwoont.