"Niet iedereen kan alles aanbieden, maar ziekenhuis moet bereikbaar blijven"

Zorgnet Vlaanderen reageert positief op het plan van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om ziekenhuizen meer te laten specialiseren, maar waarschuwt tegelijk dat ziekenhuizen bereikbaar moeten blijven.

De Block benadrukte gisteren in "Het journaal" dat het belangrijkste voor haar de uitdaging is om gezondheidszorg in ons land betaalbaar te houden. Volgens haar kan het dubbele gebruik van medische apparatuur omlaag en moeten ziekenhuizen zich specialiseren in bepaalde behandelingen.

Voor gewone behandelingen zijn regionale ziekenhuizen in de buurt van de patiënten geschikt, voor gespecialiseerde ingrepen zullen ziekenhuizen onderling keuzes moeten maken, zo klonk het.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen reageert alvast positief op de voorstellen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Ook het feit dat ziekenhuizen meer zullen moeten specialiseren, vindt hij een goede zaak. "Het is duidelijk dat niet iedereen alles kan aanbieden, want daarvoor is de technologie te duur en er is ook expertise voor nodig", legt hij uit.

"Maar anderzijds moet er ook een antwoord worden gegeven op de evolutie naar chronische zorg. Mensen worden immers ouder en hebben soms meerdere aandoeningen tegelijk. Ziekenhuizen moeten trouwens ook bereikbaar zijn voor een groot deel van de bevolking. Het is eigenlijk die dubbele doelstelling die in het regeerakkoord staat en die we op een meerjarenplan moeten gerealiseerd krijgen."