"Samen met sociale partners werken aan toekomstplan voor meer jobs"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil samen met de sociale partners werken aan een sociaal-economisch macroplan, een "toekomstplan dat ervoor moet zorgen dat de indexsprong maximaal wordt omgezet in jobs". Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag".

De centrumrechtse regering-Michel heeft onder meer beslist om een indexsprong door te voeren. Peeters benadrukt dat die sociaal wordt gecorrigeerd en dat het dus gaan om een "slimme indexsprong". "Er komt 127 miljoen euro bij voor de laagste inkomens en we vragen ook een inspanning aan de vermogens." Maar heeft de regering garanties dat de werkgevers die maatregelen echt zullen aanwenden om extra jobs te creëren?

"De slimme indexsprong en de inspanning die we ook vragen aan vermogens, moeten echt wel resulteren in extra banen", zegt Peeters. "Vanuit die invalshoek staat ook in in het regeerakkoord dat we moeten gaan naar een sociaal-economisch macroplan, een toekomstplan waar we samen met de sociale partners ervoor zorgen dat al die maatregelen maximaal worden omgezet in jobs. Daarom herhaal ik ook dat wij zeker de sociale partners rond de tafel willen om in dialoog te komen tot zo'n toekomstplan."

"Ik ga er ook van uit dat de werkgevers slim genoeg zijn om ervoor te zorgen dat deze inspanning die wij doen en die de mensen doen met de indexsprong om te zeggen: ja, we hebben nu een sterkere concurrentiepositie, we gaan dat omzetten in werkgelegenheid", aldus nog Peeters. "Dat is geen verplichting, maar ik vind dat ze dit aanbod, deze beslissing maximaal positief moeten omzetten in werkgelegenheid en stages enzovoort."

De kersverse minister van Werk is er zich van bewust dat er nog veel werk aan de winkel is om de vakbonden ervan te overtuigen samen te werken. "Ik weet dat de vakbonden nog tekst en uitleg zullen nodig hebben, maar ik nodig hen uit en ik hoop dat zowel de werkgevers als de werknemers hierop ingan. De regering zal de sociaal-economische hervorming vorm geven, maar als dat gebeurt met de sociale partners, is dat zoveel krachtiger."

Peeters relativeert trouwens dat deze regering te veel gaat besparen en de economie zal fnuiken. Het begrotingsevenwicht komt er pas in 2018, na een inspanning van 11 miljard. De regering-Di Rupo had een overschot in 2016 vooropgesteld en daarvoor was 17,3 miljard euro nodig. "De vorige regering was eigenlijk nog harder dan de nieuwe regering", zei Peeters.

"Wel geen 100 procent, maar het maximaal haalbare"

De nieuwe regering pakt ook uit met een regeling voor de Arco-coöperanten, iets waarvoor CD&V zwaar heeft geijverd tijdens de onderhandelingen. De coöperanten zouden 40 procent van hun inleg terugkrijgen, toch een heel ander verhaal dan de 100 procent staatswaarborg die de vorige regering beloofde.

"Maar die staatswaarborg is onderuitgehaald door Europa", verdedigt Peeters de maatregel. "Maar we werken nu toch aan een regeling waarbij we een maximale tegemoetkoming doen. Dat is dan wel geen 100 procent, maar we doen toch het maximaal mogelijke."

Volgens Peeters zullen de Arco-coöperanten vrijwillig op de regeling kunnen ingaan. "Doen er dat te weinig, dan zullen ze nog enkele jaren moeten wachten op een uitspraak van het Europees Hof."