IS geeft slavernij van jezidivrouwen toe

De terreurgroep Islamitische Staat zegt nu zelf dat ze vrouwen en meisjes van de jezidiminderheid in Irak gevangen neemt en als slaven verdeelt en verkoopt. De groep meldt dat zelfs met fierheid en dreigt met nog meer slavernij.
AP2014

Sinds enkele maanden geeft IS online een magazine uit waar de strijd en wandaden van de groep in Irak en Syrië verheerlijkt wordt. Het gaat om de overwinningen tegen de Syrische en Iraakse troepen, het doden van gevangen soldaten en stenigen van "overspelige" vrouwen.

In de nieuwe versie van het magazine geeft IS nu zelf toe wat mensenrechtenorganisaties al enkele maanden beweren. IS verwijst daarmee naar het gevangen nemen van vrouwen en meisjes van de jezidiminderheid in Noord-Irak na van de val van de stad Sinjar deze zomer.

Onomwonden geeft IS nu toe dat de meeste van die vrouwen als slavinnen werden "verdeeld" over de strijders die in de operatie meegevochten hebben, de anderen werden als slavinnen verkocht. Dat wordt verantwoord omdat jezidi's door IS en andere extremisten beschouwd worden als "duivelaanbidders".

Anders dan voor joden en christenen volstaat het volgens IS niet om een "jaziyah" of speciale belasting voor niet-moslims aan jezidi's op te leggen. Hun vrouwen en dochters moeten slavinnen worden om hen zo te dwingen om moslim te worden, aldus de groep. Het tot slaven maken van "ongelovigen" en hun vrouwen tot "concubines" maken, is volgens het artikel een aspect van de shariah. Meer nog: de afschaffing van slavernij in moderne tijden heeft volgens IS geleid tot "onzedig gedrag" omdat arme mannen die niet in staat zijn om een vrije vrouw te trouwen, "tot zonde gedreven worden".

Het verhaal over de slavernij van jezidi's wordt bevestigd door tal van vrouwen die de voorbije maanden zijn kunnen vluchten naar Koerdisch gebied nadat ze eerst "geschonken" waren aan leden van IS.