Poetin trekt Russische soldaten aan Oekraïense grens terug

De Russische president Vladimir Poetin heeft de terugtrekking van meer dan 17.000 soldaten uit het grensgebied met Oost-Oekraïne bevolen. Dat heeft zijn woordvoerder Dmitri Peskov deze nacht meegedeeld. Naar verluidt hielden de troepen in het gebied Rostov manoeuvres, die nu zijn afgelopen.
AP2014

De regering in Kiev en het Westen hadden de stationering van Russische troepen in de nabijheid van de conflictzone als provocatie gehekeld. Voor het staakt-het-vuren begin september waren berichten over Russische strijders in de rangen van de separatisten en grensoverschrijdende wapenleveringen, die het Kremlin ontkende.

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil op de Europees-Aziatische top (Asem) in Milaan eind van de week met Poetin over het Oekraïne-conflict en over het gasgeschil met Rusland onderhandelen. Porosjenko zei dat een schikking in het gasconflict nakend is, volgens het presidentschap in Kiev. Rusland vordert van Oekraïne de terugbetaling van miljarden schulden vooraleer het de gaskraan opnieuw opendraait. Kiev wil een gunstiger tarief onderhandelen.