Robert Redford krijgt de 42e Chaplin Award

De Amerikaanse acteur Robert Redford (78) is de laureaat van de Chaplin Award. Redford zal de onderscheiding op 27 april in ontvangst nemen tijdens het gala van het cultuurinstituut Lincoln Center in New York.

"Robert Redford is niet alleen wereldwijd geliefd als acteur, regisseur en producent. Hij heeft misschien wel de grootste bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van onafhankelijke filmmakers", meldt het Lincoln Center.

Redford richtte in 1981 het Sundance Institute op, dat jaarlijks een belangrijk festival organiseert voor jonge filmmakers. In 1962 debuteerde Redford op het witte doek in de film "War hunt".

De acteur is bekend van films als "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "The sting" en "All the president's men". Hij won twee Oscars. In 1981 kreeg hij een Oscar voor beste regisseur voor zijn film "Ordinary people". In 2002 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele carrière.

De Chaplin Award wordt voor de 42e keer uitgereikt. Onder anderen Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Meryl Streep en Tom Hanks werden in het verleden al bekroond met de carrièreprijs.