Spaanse verpleegster met ebola aan de betere hand

De Spaanse verpleegster die besmet is met ebola, lijkt aan de betere hand. De 44-jarige vrouw, die als eerste het virus opliep buiten Afrika, kreeg een experimenteel middel toegediend. Haar toestand is nog steeds ernstig, maar stabiel.

"Ze is er sinds gisteren beter aan toe", zegt een ziekenhuisbron, die anoniem wil blijven aan persagentschap AFP. "Ze is bij bewustzijn en praat af en toe. Haar toestand is verbetert, maar nog steeds ernstig."

Iets wat de broer van Teresa Romero bevestigt. "Ze heeft geen koorts meer", zei Jose-Ramon Romero aan de commerciële tv-omroep La Sextra. "Hoewel ze ernstig ziek blijft, lijkt het erop dat er vooruitgang is. Dat geeft hoop."

Expirementeel middel

De Madrileense kreeg vrijdagavond een dosis van het experimentele geneesmiddel Zmapp. Tegen ebola bestaat er nog geen geneesmiddel, maar dit middel moet de strijd aangaan tegen het virus.

De vrouw is tot nu toe de enige waarvan bevestigd is dat ze besmet is met ebola in Spanje. Ze was de eerste die het virus opliep buiten het Afrikaanse continent, vermoedelijk nadat ze een missionaris had verzorgd die eind september overleed in Madrid.

De epidemie, die eind vorig jaar uitbrak ik Guinée, heeft ondertussen al meer dan 4.000 doden veroorzaakt. In totaal zijn meer dan 8.000 mensen besmet in zeven verschillende landen.