VS-helikopters stopten terreurgroep IS nabij Bagdad

De Verenigde Staten kunnen een verdere inmenging in de oorlog tegen de terreurgroep Islamitische Staat blijkbaar niet langer vermijden. Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters hebben de opmars van IS nabij Bagdad moeten stuiten.
AP2006

In een interview met de tv-zender ABC deed de Amerikaanse stafchef generaal Martin Dempsey enkele opmerkelijke uitspraken. Zo zei hij dat Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters onlangs de opmars van IS naar de Iraakse hoofdstad Bagdad moesten stuiten.

Volgens Dempsey (links) waren de rebellen van IS tot 24 kilometer van de internationale luchthaven van Bagdad doorgedrongen en dreigden ze de Iraakse troepen daar volledig te verjagen "in a straight shot to the airport". 

Daarop gooiden de VS enkele Apache-gevechtshelikopters in de strijd die erin slaagden om de opmars van IS terug te dringen. Het is de eerste keer dat de VS dat soort helikopters tegen IS in het geweer brengen en toont aan hoe groot de dreiging was.

Generaal Dempsey gaf overigens aan dat VS-adviseurs nauwer bij de strijd betrokken zullen moeten raken. Hij wil dat die voortaan Iraakse troepen in het tegenoffensief kunnen vergezellen om doelwitten van IS aan te duiden voor VS-bommenwerpers. Meer nog: de slag om de Noord-Iraakse grootstad Mosul zou "de beslissende slag" in het grondoffensief tegen IS kunnen zijn, aldus generaal Dempsey.

VS nodig om IS te verslaan

Nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice was er als de kippen bij om op de zender NBC te verkondigen dat Amerikaanse grondtroepen in Irak nog altijd uitgesloten blijven, maar een steeds verdere VS-inmenging in de oorlog tegen IS in Irak en Syrië lijkt een steeds grotere waarschijnlijkheid.

Zo heeft IS de voorbije weken -ondanks Amerikaanse en geallieerde luchtaanvallen- nog altijd zijn posities rond de Iraakse hoofdstad Bagdad kunnen versterken. Dat de luchthaven van Bagdad vorige week ei zo na in handen van IS viel, zegt veel.

De tegenoffensieven waarmee de Iraakse regering wil uitpakken, komen niet echt van de grond en ook de soennitische stammilities op wiens medewerking wordt gerekend, blijven aan de zijlijn staan.Enkel de Iraaks-Koerdische troepen (links) zijn er de voorbije maanden in geslaagd om IS op tal van plaatsen in Noord-Irak terug te dringen.

Er is dus meer nodig en dat kan enkel uit Amerika komen. Een van die die dingen is een verdere integratie van de oorlog tegen IS in Syrië en Irak. Zo wil generaal Dempsey ook een no-flyzone boven grote delen van Syrië instellen. Wellicht zal één en ander nog op een laag pitje blijven, tenminste tot na de tussentijdse parlementsverkiezingen in de VS begin november, tenzij IS daar niet wil op wachten.

58 doden bij aanslagen in Irak

Bij zware terreuraanslagen in het noorden en westen van Irak zouden vandaag opnieuw tientallen doden gevallen zijn. De zwaarste aanslagen vonden plaats nabij kantoren van de Asayish, de Iraaks-Koerdische veilgheidsdiensten in de stad Qara Tappah. Daar zouden 58 doden en 107 gewonden zijn gevallen.

Bij andere aanslagen in Baquba en Ramadi werden Iraakse politietroepen geviseerd. Zaterdag waren er bij aanslagen in de hoofdstad Bagdad al eens 45 mensen gedood. Die aanvallen waren gericht tegen sjiitische wijken.