VS mag Turkse bases gebruiken tegen IS

Turkije staat voortaan toe dat de Verenigde Staten ene andere bondgenoten militaire basis op zijn grondgebied gebruiken in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Ankara schrijft zich na een lange aarzeling zo in in de coalitie tegen IS.
AP1998

Volgens het akkoord staan militaire bases tot op 100 kilometer van de grens met Syrië en Irak open voor de coalities die zich gevormd hebben rond de Verenigde Staten. Daarbij zou ook de luchtmachtbasis van Incirlik zijn die een belangrijke rol speelde bij de Golfoorlog van 1991 tegen Irak en ook later.

Eerder had Ankara ook al de goedkeuring gegeven voor de opleiding van 4.000 gematigde Syrische rebellen op zijn grondgebied. Wel wil Turkije die strijders eerst "screenen".

Tot nu toe had Turkije zich eerder terughoudend opgesteld tegenover de strijd tegen IS en andere extremistische groepen in Syrië en Irak. Dat was deels omdat IS in Mosul tientallen Turkse gijzelaars vasthield en ook omdat Turkije vreest dat de Iraakse en Syrische Koerden bezig zijn om hun eigen onafhankelijke staat voor te bereiden. De Koerden spelen immers een belangrijke rol in de strijd tegen IS.

De alsmaar uitdijende chaos en terreur van IS in de regio lijkt nu echter ook de Turken zorgen te baren, te meer omdat het de voorbije dagen in het oosten tot rellen is gekomen met Turkse Koerden die de regering verwijten dat ze de Syrische "broeders" in Kobane laat afslachten door IS. Turkije zit overigens opgezadeld met honderdduizenden Syrische vluchtelingen.