Water tussen vakbonden en werkgevers dieper dan ooit

De in het regeerakkoord aangekondigde sociale maatregelen vallen allerminst in goede aarde bij de vakbonden. Zij vrezen o.m. voor de koopkracht en de werkbaarheid van werken tot 67. Opnieuw komt alles op de schouders van de werknemers terecht, klonk het vanmorgen tijdens het debat in "De zevende dag". Ook de werkgevers lopen niet over van enthousiasme. "De maatregelen hadden al veel eerder genomen moeten worden." Een iets was na het debat zonneklaar: het water tussen beide partijen is dieper dan ooit.

Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo ziet twee grote voordelen aan de aangekondigde maatregelen in het regeerakkoord. De lastenverlaging en het stopzetten van wat hij noemt de fiscale heksenjacht tegen ondernemers.

"Die lastenverlaging via een indexsprong is voor ons ook niet de eerste voorkeur, wij hadden liever een globale algemene lastenverlaging gehad omdat die de koopkracht niet aantast, maar het ging blijkbaar niet anders."

Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) noemt de signalen van het nieuwe regeerakkoord goed. “Eindelijk, na wat aanmorrelen in de marge is er nu perspectief op het herstellen van de concurrentiekracht. Maar het gaat er niet om dat u zegt dat de werkgevers tevreden zijn. Dit is geen cadeau aan de werkgever, maar wel cadeau aan groei, aan tewerkstelling. We gaan heel graag in op de vraag naar overleg. Het is niet voor onszelf maar voor onze kinderen dat we het moeten doen.”

“Wait and see", stelt Marc Leemans (ACV). "Wij hebben geen probleem met lastenverlaging voor werkgevers. We zeggen al lang dat dit moet gebeuren. Maar nu wordt die lastenverlaging gefinancierd door de werknemers, zij betalen dit. Ze krijgen minder nettoloon, verliezen aan koopkracht, krijgen hun index niet en moeten nog twee jaar langer wachten op een loonsverhoging terwijl alle facturen omhoog gaan." Hij wijst erop dat de lasten gelegd worden bij de inkomens die al het hoogst belast worden.

Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV noemt de maatregel asociaal. “Het ondergraaft onze sociale bescherming en ondermijnt onze koopkracht. Ook de financiering van de sociale zekerheid wordt ondermijnd.” Studies bewijzen volgens hem dat loonmatiging niet leidt tot meer werkgelegenheid, wel tot meer uitkeringen voor de aandeelhouders. “We kunnen dit bovendien niet rechtzetten omdat de loononderhandelingen ook nog eens geblokkeerd worden. Dit is niet fair.”

"Kapotstaken"

Garanties dat dit akkoord tot meer banen zal leiden, zijn er inderdaad niet, stelt Timmermans. “Maar ik weet een zaak. Als we tien jaar geleden dit beleid hadden gevoerd, dan hadden geen 93.000 jobs verloren in de industrie en dan stonden we er vandaag heel wat beter voor.” Timmermans waarschuwt ook voor “kapotstaken”. “Rond de tafel gaan zitten, kan leiden tot een positieve spiraal, weg van de negatieve spiraal van de voorbije jaren.”

Niveau

De uitspraken van Timmermans leiden tot nauwelijks onverholen woede bij Rudy Leeuw. “Woorden als kapotstaken tonen aan op welk niveau we hier discussiëren. Het is lang geleden dat we hier als sociale partners publiek moesten discussiëren. Normaal, als je echte sociale onderhandelingen wil voeren, dan hoef je niet naar een tv-studio te komen.”

“Men vergeet welke inspanningen we al gedaan hebben. Er moet ook duurzaam werk zijn voor mensen voor ouder dan 50. Mensen van boven de 50 die hun job verliezen, krijgen geen kansen meer. Ik vraag me af wat dit zal zijn bij mensen tussen 60 en 67.”

"Waar zal de middenstand van leven als men de koopkracht gaat beperken", klinkt het even later.

De vakbonden verwijten de regering dat de groepen met veel geld op de bank en de beurs en veel eigendommen, nu maar zeer weinig bijdragen. "Die Kaaimantaks is veel te doorzichtig om erin te geloven. Sint-Niklaas is pas op 6 december", klinkt het bij De Leeuw.

Komt het goed met het sociaal overleg? "Het moet mogelijk zijn om te praten, maar u voelt toch dat regeerprogramma eenzijdig geformuleerd is", stelt Leemans. "De mensen zijn heel ongerust, heel kwaad. We zullen goed moeten uitleggen waarover het gaat.