Jejoen Bontinck vraagt vrijspraak op terrorismeproces

Op de vierde dag van het terrorismeproces van Sharia4Belgium heeft Kris Luyckx, de advocaat van Jejoen Bontinck (19), de vrijspraak voor zijn cliënt gevraagd. Eerder op de dag had Luyckx al het woord genomen. "Mijn cliënt wordt de bekendste Syriëstrijder genoemd, al is er van strijden niet veel in huis gekomen", stelde meester Kris Luyckx. Jejoen was in Syrië bruut ontwaakt uit zijn droom en legde bij zijn terugkomst uitgebreide verklaringen af bij de politie. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar cel voor hem.

Jejoen was volgens zijn advocaat met een goed beeld van de islam naar Syrië vertrokken, maar compleet gedesillusioneerd teruggekeerd. Hij begreep niet waarom hij in Syrië werd opgesloten en gefolterd en begreep ook niet waarom hij na zijn terugkeer opnieuw achter de tralies belandde. Toen was er in hem iets geknapt en besliste hij om zijn verhaal te doen. Niet om de anderen "in de zak te zetten", maar om zijn bezwaard geweten te verlichten.

"Hij is de enige die zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen. Hij werd gedurende 200 uur verhoord en ging daarbij geen enkele vraag uit de vraag. Zijn verklaringen vormen de smeerolie, de rode draad doorheen de bewijsvoering. Het openbaar ministerie zou hem op zijn blote knieën mogen danken", stelde Luyckx (kleine foto).

De advocaat zette vervolgens uiteen hoe Jejoen verzeild was geraakt bij Sharia4Belgium en hoe zijn moeder twee weken later al naar de politie trok, omdat haar zoon in recordtempo radicaliseerde. Jejoen liet zijn baard groeien, droeg een lang kleed, wou thuis niet meer eten, wilde zijn zusje bekeren, sprak veel over de dood en vertelde dat hij leefde voor zijn geloof en het hiernamaals. Een sociaal assistente die werd aangesteld, had sterk de indruk dat hij gehersenspoeld werd.

"Jejoen Bontinck is het beste bewijs dat er systematieken bestonden om dergelijke jongeren te vinden en warm te maken voor hun gedachtegoed, om ze dan vervolgens voor hun kar te spannen. Tientallen jongeren zijn naar Syrië vertrokken, maar hij (Fouad Belkacem, nvdr) bleef als een lafaard hier terwijl zij naar ginder gingen om er te sterven. En ja, hij droeg toen een enkelband, maar hij had die even goed kunnen doorknippen", zei Luyckx.

Belkacem pikte dat niet en stond luid protesterend recht. Hij riep dat Jejoen een zedendelinquent en een verkrachter was en moest door de politie en zijn advocaten tot kalmte worden aangemaand. Meester Luyckx zette zijn pleidooi onverstoorbaar voort en vertelde vervolgens hoe Jejoen naar Syrië was getrokken.

Luyckx vraagt dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt op basis van artikel 71, de onweerstaanbare dwang door de indoctrinatie van de godsdienstwaanzin van Sharia4Belgium.

Meest gelezen