Cumberbatch: "Ik wil tot de dood voor homorechten vechten"

"Ik zou de wapens opnemen tegen iedereen die me zegt te geloven wat zij geloven. Ik zou vechten. Ik zou tot de dood vechten." Met die woorden maakt Benedict Cumberbatch in een interview met Out magazine duidelijk dat hij het niet pikt dat fundamentalisten ook vandaag nog mensen vermoorden om hun geloofsovertuiging of seksuele oriëntatie.

Het interview met Cumberbatch vond plaats in het kader van de nieuwe film "The imitation game". Daarin speelt de Britse acteur de rol van Alan Turing. Die man slaagde er tijdens WO II in de Duitse Enigmacode te kraken waardoor de geallieerden tactische en strategische plannen en andere berichten van de nazi's konden lezen wat cruciaal was om de oorlog uiteindelijk te kunnen winnen.

Later werd Turing door het Britse gerecht evenwel actief vervolgd omdat hij een seksuele relatie met een man had. Hij verkoos hormonale injecties om zijn "neigingen" te onderdrukken boven een gevangenisstraf en stierf in 1954, vermoedelijk door cyanide in te nemen.

"Religieus fundamentalisme is verkeerd!"

"Deze film is een waarschuwing dat dit makkelijk opnieuw kan gebeuren", zegt Cumberbatch in het interview. "In sommige landen worden mensen op dit moment onthoofd om hun geloofsovertuiging of hun seksuele oriëntatie. Dat is angstaanjagend. Middeleeuws!"

"Ik zou de wapens opnemen tegen iedereen die me zegt te geloven wat zij geloven. Ik zou vechten. Ik zou tot de dood vechten. Naarmate je ouder wordt, hoor je volgens mij een idee te krijgen van wat juist of fout is. Unilaterale verdraagzaamheid werkt niet. Op een bepaald moment moet je zeggen: "Religieus fundamentalisme is verkeerd!"."

"Het werk is nog lang niet af"

Het officieel pardon dat de Britse koningin Elizabeth II Turing vorig jaar heeft geschonken, doet Cumberbatch als nonsens af. "De enige mens die vergeving zou kunnen schenken, is Turing zelf. Dat gaat niet want wij hebben hem vermoord. Het maakt me kwaad. Het maakt me erg kwaad."

Nog volgens Cumberbatch blijft homoseksualiteit een groot taboe onder acteurs en actrices in Hollywood. "We kennen allemaal homoseksuele acteurs die er niet over willen praten of die het gewoon ontkennen. Ik weet niet hoe ze ermee omgaan. Mensenrechtenorganisaties hebben de voorbije 40 jaar ongelooflijk veel vooruitgang geboekt, maar het werk is nog lang niet af."

Meest gelezen