Fransen willen péages tien procent goedkoper maken

De prijs van de péages moet met tien procent naar beneden, vindt de Franse regering. Jaarlijks innen de privébedrijven achter de tolhuisjes acht miljard euro, en dat is te veel.
AP2007

Drie maatschappijen innen de péages op de Franse austrades: Vinci Autoroutes, APRR en Sanef. Alles tesamen strijken die zo acht miljard per jaar op, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws, en dat vindt de socialistische regering te veel. 

Binnenkort moeten de contracten heronderhandeld worden, en de overheid ziet zijn kans schoon om in te grijpen. Ségolène Royal, ooit kandidaat-president maar nu minister van ecologie, wil dat het tolgeld met tien procent zakt. Voor het weekend stuurt ze zelfs aan op een gratis tarief, al is dat laatste op een veto van premier Manuel Valls gebotst.

Boetes niet betalen

En nog meer nieuws van Franse autostrades: één op drie Belgen krijgt zijn boetes uit Frankrijk niet. Deze zomer betrapte de Franse politie 177.399 Belgen die te hard gingen op de weg naar het zuiden, en dat waren er 30.000 meer dan een jaar eerder. 

Toch kregen minder dan 120.000 Belgen ook echt de boete in de bus. Dat ligt kennelijk aan de Belgische overheid, die in gebrek blijft bij de uitwisseling van gegevens met de Fransen. "Op die manier zijn we niet in staat om boetes uit te sturen - ze staan noodgedwongen in de wachtrij", klinkt het bij de Franse fiscus.