AZ Herentals voor rechter na dood patiënt

Het AZ Herentals moet zich samen met twee verpleegkundigen en een radioloog voor de rechtbank verantwoorden na de dood van een patiënt. Dat heeft de raadkamer in Turnhout beslist.
BELGA/DIRKX

De patiënt, die op dat moment gemeenteraadslid van Vlaams Belang was in Herentals, reageerde op 4 januari 2012 na een onderzoek onder de NMR-scanner allergisch op de contrastvloeistof die hij kreeg ingespoten. Hij overleed kort na de scan. De raadkamer in Turnhout wil het ziekenhuis en drie personeelsleden nu laten vervolgen voor "onopzettelijke doding" en "schuldig verzuim".

"In zijn beschikking stelt de raadkamer allereerst een laattijdig reageren vast van het medisch personeel en de radioloog. Zo werd niet onmiddellijk de beademingsprocedure opgestart", reageren de advocaten van de nabestaanden.

"Daarnaast spreekt de raadkamer van een foutief reageren. Zo werd wel de allergische reactie vastgesteld, maar ondernamen het aanwezige medisch personeel en de radioloog niet de juiste medische ingrepen die meteen hadden moeten volgen. Ten derde vermeldt de raadkamer organisatorische fouten van het ziekenhuis. Zo was er onvoldoende en niet de juiste medicatie aanwezig in de ruimte waar de scan werd gehouden. Hierdoor ging kostbare tijd verloren tijdens de reanimatie."

Meest gelezen