Duizenden betogers protesteren op Canarische Eilanden tegen olieboringen

Op de Canarische Eilanden hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de plannen van het Spaanse energiebedrijf Repsol om voor de kust van Lanzarote en Fuerteventura naar olie te boren.

Milieugroeperingen, vakbonden en politieke partijen hadden opgeroepen tot demonstraties op alle bewoonde eilanden van de Spaanse archipel, onder het motto "Wij wonen hier. Wij beslissen hier".

De Spaanse regering verleende Repsol de toestemming om 60 kilometer voor de kust van Lanzarote en Fuerteventura naar olie te zoeken. Verwacht wordt dat de onderneming voor het einde van dit jaar nog start met de boringen. De regionale regering van de Canarische Eilanden en zo goed als alle vakbonden, politieke partijen en milieuorganisaties zijn tegen het plan. Ze vrezen dat de olieboringen een negatieve impact zullen hebben op het toerisme, de voornaamste inkomstenbron van de eilanden.

De regionale regering plant op 23 november een referendum over de boorplannen, maar Spanje wil daar niet van weten en stelt dat een dergelijk referendum ongrondwettelijk is.