Paulus VI zalig verklaard door Franciscus

Paus Paulus VI, die van 1963 tot 1978 de kerk heeft geleid, is zalig verklaard door paus Franciscus. Samen met duizenden andere gelovigen en 200 kardinalen uit de hele wereld woonde ook Benedictus XVI, Franciscus' voorganger, de viering op het Sint-Pietersplein, onder een aangename herfstzon, bij. De zaligverklaring vormde tegelijk ook het einde van de synode over het gezin.
Filippo Monteforte

Jorge Bergoglio sprak in het Latijn de geijkte formule uit, waarin gevraagd wordt dat "de eerbiedwaardige dienaar Gods Paulus VI zalig wordt gedaan". Op 26 september zal zijn feest gevierd worden.

Voor een zaligverklaring is een mirakel nodig. Experts van het Vaticaan zijn het eens geworden over een mirakel, 13 jaar geleden. Door Paulus' tussenkomst genas een baby van een ernstige misvorming tijdens de zwangerschap.

Pil verboden

Paulus VI, geboren als Giovanni Battista Montini, beëindigde het door zijn voorganger Johannes XXIII begonnen tweede Vaticaans concilie (1962-'65). Hij richtte ook de Bisschoppensynode op in 1965, maar onder meer door zijn verbod op de pil was hij ook omstreden. De conservatieven in de Kerk nemen hem dan weer kwalijk dat hij het tweede Vaticaans concilie afsloot en de daar besliste hervormingen, zoals de afschaffing van de Latijnse mis, doorvoerde.

In april werden Johannes XXIII en Johannes-Paulus II al heilig verklaard door Franciscus.

Benedictus XVI werd voor dit zeldzame publieke optreden begeleid door zijn privésecretaris Georg Gänswein en bij het begin van de viering begroet door zijn opvolger. De in 2013 afgetreden paus werd door Paulus VI benoemd tot kardinaal.

Meest gelezen