"Een dier kan zeker een verschil maken"

Een maand geleden belandde James Wathen in het ziekenhuis, maar zijn gezondheidstoestand werd er niet beter op. Integendeel, hij weigerde zelfs om nog te eten. Omdat de dokters oordeelden dat hij stervende was, ging het ziekenhuis akkoord om de laatste wens van de 73-jarige man uit Kentucky, VS, in te willigen: een reünie met zijn hond Bubba die in een dierenasiel was terechtgekomen. Het gevolg was "een volledige ommekeer in de toestand van Wathen". Maar ook de hond fleurde helemaal op.

"Bubba stopte een week geleden ook met eten, wat we erg vreemd vonden. Hij wist niet meer waar zijn baasje was, en omgekeerd was dat ook zo. Vreemd dat ze bijna op hetzelfde moment stopten met eten", aldus voorzitster Mary-Ann Smyth van het dierenasiel op nieuwswebsite Today.

Toen de hond -een chihuahua met één oog- uiteindelijk gevonden was, was het niet zo evident om deze het ziekenhuis binnen te brengen. Maar de strenge regels inzake hygiëne werden even aangepast en Bubba werd in een dekentje tot bij de bejaarde man gebracht. Smyth: "Toen Bubba zijn baasje zag, werd hij plots een heel andere hond. Hij begon James onmiddellijk te knuffelen. Ook James werd een heel andere man: hij praat weer, zit rechtop en eet opnieuw."

Sociaal verpleegster Kimberly Probus op nieuwssite WKYT-TV: "Ik hoop dat dit verhaal duidelijk maakt wat een verschil een dier kan maken in het leven van een persoon. Het probleem is dat sommigen denken dat dieren alleen maar "eigendom" zijn. Maar ze zijn veel meer dan dat." Het ziekenhuis bekijkt nu wat de mogelijkheden zijn om dieren een meer centrale rol in het genezingsproces te geven.

Hier beneden kunt u het filmpje van de reünie bekijken:

lees ook