"Eerste copulatie ooit was moeilijke bevalling"

De eerste copulatie uit de geschiedenis - voor zover geweten - dateert van wellicht 380 miljoen jaar geleden. Door de grootte en de vorm van hun geslachtsorganen moesten de antiarchi, een uitgestorven vissensoort die in meren leefde, zijdelings paren. Volgens wetenschappers moet dit geen makkelijke bedoening zijn geweest. Het bericht staat in het tijdschrift "Nature".

Het L-vormige geslachtsorgaan van de mannelijke antiarchi was bijna even lang als hun lichaam. Dat inbrengen bij een vrouwelijke soortgenoot moet een hele klus zijn geweest, want het vrouwelijke geslachtsorgaan had aan twee kanten een soort plaatje dat wordt beschreven als "kaasschaaf". Het mannelijke orgaan was ook voorzien van een soort grijparmen om het ding "op zijn plaats te houden".

"Wellicht was de missionarishouding voor de antiarchi onmogelijk", zegt professor John Long van de universiteit van Adelaide, in Australië. De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door de studie van fossielen van antiarchi. Die zijn gevonden in China, Estland en op de Schotse Orkney-eilanden.

De wetenschappers omschrijven copulatie bij de antiarchi als "erg ruw", "zoals bij velcro".

Antiarchi worden beschouwd als een soort placodermen, een uitgestorven soort van primitieve vissen, ook de oudst bekende dieren met een onderkaak.