"Hoe kan dit nu vernederend voor vrouwen zijn?"

De burleske danseres Dita Von Teese blijkt in haar pikante revues nauwelijks schroom te hebben en beweegt haar vrijwel blote lichaam in diverse poses, onder, rond of in een of ander attribuut. Sommigen bestempelen dit bloot vertoon al snel als "vrouwonvriendelijk". Maar de Amerikaanse danseres, intussen 42, noemt zich toch graag een feministe. Zo vertelde ze op nieuwswebsite Huffington Post.

"Feminisme is wat je er zelf van maakt. Voor mij betekent dat deelnemen aan dergelijke pikante revues."

"De ouderwetse opvattingen van feminisme worden helemaal omgekeerd. Voor mij betekent feminisme dat je niet in naam van iemand anders kan beslissen wat vernederend is of wat je juist sterker maakt. Sommigen zullen naar mijn shows kijken en zeggen: "Hoe degraderend voor vrouwen!" Maar dan heb ik zoiets van: "Hoe kan dit nu vernederend zijn voor vrouwen terwijl zoveel vrouwen je steunen en je een inspiratiebron voor hen bent. En dat ze blij zijn dat ze sensualiteit in een andere vorm kunnen ervaren." Voor de een is het dit, voor de ander dat.”

"Het is toch opvallend dat 80 procent van hen die naar mijn shows komen kijken vrouwen zijn, terwijl deze stripteases in de jaren 30 en 40 toch voor mannen bedoeld waren."

lees ook