"Hopelijk normale ochtendspits voor treinverkeer"

De NMBS hoopt dat de ochtendspits normaal zal verlopen. Door de spontane actie van een deel van de treinbestuurders in Charleroi werden er vandaag meer dan honderd treinen afgeschaft en dat heeft heel wat hinder veroorzaakt. Die hinder zou vanavond langzaamaan zijn afgenomen.
Jacqueline Galant (MR), de federale minister voor Mobiliteit

Een deel van de treinbestuurders van Charleroi legde vanmorgen spontaan het werk neer. De actievoerders klaagden ongerust te zijn over hun pensioenen en over de besparingen bij de NMBS. Ze hekelden ook de plannen van de federale regering voor een indexsprong.

Als gevolg van de actie heeft de NMBS meer dan 100 treinen moeten schrappen. Tijdens de avondspits was er nog heel wat hinder, zo kon een trein op vier tussen Brussel en Antwerpen hinder ondervinden. Die hinder zou in de loop van de avond langzaamaan zijn afgenomen. Er werden bussen ingezet om gestrande reizigers thuis te brengen.

“Zet honderden pendelaars in de kou”

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) betreurt alvast de actie. "Dit heeft honderden pendelaars in de kou gezet", zegt Galant. Ze wil deze week nog een afspraak vastleggen met de vakbonden om het sociaal overleg bij het spoor op te starten. "We hebben elk onze verantwoordelijkheid om de gebruikers die op de NMBS rekenen een dienst te verzekeren", aldus de minister.

Nollet heeft begrip voor stakers

Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet betreurt dan weer "het gebrek aan respect" van de actievoerders voor de treinreiziger, maar geeft hen wel gelijk. "Ik heb echt de indruk dat de regering hen niet au sérieux neemt", zegt hij.

"Voor wat de NMBS betreft lopen we al achter op het vlak van investeringen", zegt Nollet. "Er is te weinig plaats in de treinen en er is een stiptheidsprobleem." Hij heeft ook kritiek op de onduidelijke communicatie vanuit de regering op de nieuwe besparingen die de NMBS worden opgelegd. Hij verwijt minister Galant dat ze "de realiteit camoufleert". "25 procent minder geld, dat is één trein op vijf die wordt afgeschaft of één station op vijf dat wordt gesloten."

"Besparing is catastrofe voor mobiliteit"

De erkende spoorbonden tonen eveneens begrip voor de staking in Charleroi-Zuid, al hadden zij wel niet tot de staking opgeroepen. Ze wijzen naar de verwarrende communicatie over de besparingen die de Belgische spoorwegmaatschappij deze regeerperiode zal moeten doorvoeren. De niet-erkende vakbond ASTB had dit weekend om die reden al gedreigd met acties.

Vakbond ACV-Transcom waarschuwt dat een besparing van 2,1 miljard bovenop een strategische schuldafbouw, zoals voorzien in het regeerakkoord, "een catastrofe" betekent voor de mobiliteit.

Terwijl minister Galant intussen heeft bevestigd dat er deze week nog een ontmoeting plaatsvindt met de vakbonden, zeggen de spoorbonden nog geen concrete uitnodiging te hebben ontvangen.