"Nazi-oorlogsmidadigers jarenlang ondersteund door VS"

Tientallen oud-nazi's en voormalige SS-kampbewaarders hebben jarenlang een uitkering gekregen van de Verenigde Staten. In totaal is voor miljoenen dollars uitbetaald aan oorlogsmisdadigers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP).
Jakob Denziger

Het gaat om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Toen hun duister verleden aan de oppervlakte kwam, moesten ze de VS gedwongen weer verlaten, maar ze kregen wel een sociale uitkering van Washington.

AP noemt het voorbeeld van de 90-jarige Jakob Denziger, die tot in de jaren 80 een bloeiende zaak had in de Amerikaanse deelstaat Ohio. Toen nazi-jagers de oud-kampbewaker in Auschwitz op het spoor waren gekomen, wilde de Amerikaanse regering hem het Amerikaanse staatsburgerschap ontnemen. Denziger pakte zijn koffers en vluchtte naar Duitsland, waar hij tot op vandaag leeft van een Amerikaanse uitkering van zo'n 1.500 dollar per maand.

In een reactie ontkent het Amerikaanse ministerie van Justitie dat sociale uitkeringen zijn misbruikt als middel om oorlogsmisdadigers het land weer uit krijgen. AP zegt bewijs van het tegendeel te hebben gevonden.

Vandaag zouden nog altijd vier oud-nazi's van een Amerikaanse uitkering leven.