"Snij niet in de toekomst van onze jongeren"

De Vlaamse oppositiepartijen SP.A en Groen betreuren de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs. "Er wordt een dramatisch verkeerde keuze gemaakt", aldus Elisabeth Meuleman (Groen). SP.A wijst er dan weer op dat de indexsprong een onverwachte winst oplevert, waardoor niet zou moeten bespaard worden op onderwijs.

In een persbericht reageert Groen zeer negatief op de verhoging van het inschrijvingsgeld. "De Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V maakt hier een dramatisch verkeerde keuze", zegt Elisabeth Meuleman, Vlaams Parlementslid.

"Hoe minister Crevits haar belofte van sociale correcties zal uitvoeren, is op dit moment hoogst onduidelijk. Ze bespaart immers ook op de studentenvoorzieningen. De Crevits-factuur is voor Groen onaanvaardbaar", aldus Meuleman.

"Besparingen zijn niet nodig"

Ook SP.A spaart de beslissing niet. "Deze verhoging treft driekwart van de studenten, terwijl de Vlaamse regering door de indexsprong een budgettaire meevaller heeft van 200 miljoen euro", zegt Vlaams parlementslid Tine Soens.

De Vlaamse regering wil in totaal 150 miljoen euro besparen op onderwijs, deels door het optrekken van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. "De budgettaire meevaller maakt dat die besparingen niet nodig zijn", zegt Soens.

Minister Crevits breidt wel de groep van bijna-beursstudenten, die minder studiegeld moeten betalen, uit van zowat 2.000 naar 4.000 studenten. "In relatieve cijfers is dat echter niet veel. Het gaat over nauwelijks 0,7 procent van de studenten nu en 1,4 procent in de toekomst, terwijl er voor 75 procent van de studenten wel degelijk een verhoging is", besluit Soens.